Zárfeltörés
06-70-237-74-71 vagy 06-30-827-33-60


Természetesen ezen cikkünkkel nem az a célunk, hogy tippeket adjunk a betörőknek, sajnos azok így is elég jól tudják a dolgukat a segítségünk nélkül is. Ezen módszerek bemutatása pont arra szolgál, hogy a szenvedő alanyoknak segítsünk, milyen módszerek ellen kell védeniük otthonukat a besurranó tolvajok elől.

A lakásunk védelmének egyik legfontosabb eleme a bejárati ajtó és az azon lévő zár. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a többi nyílászáró elhanyagolható! A zár kinyitása egyben szakmának is mondható, hiszen ha elveszítünk egy kulcsot, vagy ha kizárjuk magunkat, akkor egy szakembert hívunk, hogy legyen a segítségünkre.Pajszeres befeszítés:

Pajszeres befeszítés Ez az egyik legelterjedtebb módszer, és az ez elleni védekezés is a legdrágább. Ez azért is kedvelt a betörők körében, mert viszonylag csendes és gyors megoldás, és még a kezdő betörők is elboldogulnak egy ilyen eszközzel.

A klasszikus ajtókat fából készítik, melyek felfeszítéséhez nem szükséges különösebb erő. A másik pedig a régi típusú panel lakás ajtaja, ami könnyedén berúgható. A műanyag ajtóknál is ugyanez a helyzet mivel rugalmasak. A felhúzható kilincses 5 pontos zárszerkezetű ajtók sem jelentenek túl nagy védelmet.

A legolcsóbb megoldás a hevederzár, ha egy jó minőségű szár megfelelően van felszerelve, az elbátortalaníthatja a betörőt. A zárbetét a zár lelke, ezért mindenképpen egy biztonságos darabot érdemes választani, de az is lényeges, hogy ez milyen zárszerkezetbe kerül bele. A falra rögzített vaspántokon keresztül a nyelveket még a legelszántabb betörő sem tudja egykönnyen kifeszíteni.Zártörési módszerek:

Zártörés A legegyszerűbb módszer a szétverés, ez azonban nagy zajjal jár, főleg, ha egy erősebb zár megtörése a feladat. A zártöréses technikáknál azt szokták kihasználni, hogy a zárbetét kilóg a zárból, mert nem megfelelő méretű, ezt a kilógó részt egy fogóval megfogva is könnyedén ki lehet törni. Ez gyorsabb ugyanakkor zajtalanabb megoldás. Ez a módszer csak a hengerzáraknál alkalmazható, amely az ajtólap síkjából legalább 5-6 mm-re kilóg.

Közhiedelem szerint a betörők alkalmazzák a savazós zárfeltörési módszert. Ennek az a lényege, hogy a zárbetétbe erősen maró, tömény savat fecskendeznek, ami lemarja a betét lamelláit és nyithatóvá teszi a zárat. A szakemberek szerint azonban ez a módszer nem eredményes, és még nem is találkoztak ilyen módszer nyomaival. Lehet, hogy egy zár a sav miatt tönkremegy, de kinyílni attól még nem fog.

Gyakoribb alkalmazási módszer viszont a zárfelfúrás, mely esetben a zárbetétet akkumulátoros fúrógéppel szétfúrják. Ez elég gyors módszer, mivel a zárak döntő többsége rézből készül.

A különböző finomnyitási módszereket általában nem alkalmazzák a betörők, ilyenek például a fésűzés, rezegtetés. Ez igen komoly felkészültséget és szaktudást igényel a betörő részéről.

Olyan zárat érdemes felszerelnünk az ajtóra, ami több csapsorral, esetleg oldalfúrt kulccsal zárható. Kevés olyan bűncselekménnyel találkozhatunk, amikor ilyen zárat manipulációs módszerrel nyitottak ki.

Természetesen a legjobb megoldás a biztonsági ajtó felszerelése. Ez nem olcsó mulatság, de ha semmiképp nem akarunk annyi pénzt ráfordítani, a másik megoldás a rács lehet, ami mellékesen megjegyezve szintúgy nem olcsó, ráadásul még nem is esztétikus, és csak biztonsági zárbetéttel hatásos.

Ajtónyitás | Zárbetét | Zárszervíz | A Zárak nem várnak! | Zárszerelés budapest | Zárcsere | Zárszerelés | Zár | Blog