Zárbetétek típusai: melyik hova jó
06-70-237-74-71 vagy 06-30-827-33-60


Nap mint nap használjuk őket, mégsem tudunk róluk szinte semmit. Pedig bátran kijelenthetjük, hogy az életünk függhet tőlük. Egy átlagos, egyszerű dolognak tekintjük, mégis meglepődünk, hogy mennyi típusa van a zárbetéteknek. Ezeket fogjuk most egy kicsit kivesézni, hogy tisztában legyünk az alapokkal, ha zárbetét cserére kerülne a sor.



Normál zárbetét:

A legtöbb használatban lévő zárat ilyen típusba sorolhatjuk be. Ez a típus mindkét oldalról kulccsal működik. A legfőbb előnyük, hogy a legkedvezőbb árfekvéssel rendelkeznek a zárbetét típusok között. A bibi azonban az, hogy amennyiben valaki belülről benne hagyta a kulcsot a szegény, kívül rekedt családtag nem tud bejutni. Sok esetben azért van szükség zárjavító szakemberre, mert a huzat becsapta az ajtót, az ajtóban pedig belülről bent maradt a kulcs, és hiába van nálunk is egy, a zárbetétben lévő kulcs miatt nem tudunk bejutni.



Gombos zárbetét:

Itt már a gyártók próbálkoztak a kulcsos probléma kiküszöbölésén, és ennél a zárbetétnél belülről egy forgatógombot helyeztek el a kulcs helyett, mely biztosítja az ajtó nyitását és zárását. Sokkal kényelmesebb megoldás és ráadásul így még a kulcs sem tud bent maradni még véletlenül sem a zárban. A gombos zárbetétekről tudni kell, hogy olyan ajtókba tilos beszerelni, ahol üvegfelület is van.



Vészfunkciós zárbetét:

Ezek is kulccsal működnek belülről mint a normál zárbetétek, de a belül marat kulcsos eseteket itt egy speciális kialakítással oldották meg, a zárbetétben lévő dupla kuplung miatt akkor is ki tudjuk nyitni az ajtót, ha a másik oldalon bent van a kulcs. Ezt pánik funkciónak, vagy vésznyitó funkciónak is szokták nevezni.



Törésvédett zárbetét:

Kialakításukkal a zárbetét töréses vagy zártöréses lopások sikerességét küszöbölték ki a gyártók. A gyártás során a rögzítő furatnál ugyani s egy nemesacél erősítést kapnak. Ez a funkció a gyártóknál csak a magasabb biztonsági fokozattal rendelkező zárbetéteknél található, így nyugodtan mondhatjuk, hogy az ilyen zárbetétek az egyéb betörési módszerek ellen is védenek.



Felső zárbetét:

Ezeket egy úgynevezett ráfordítós pótzárakban szokás alkalmazni. Ez a típus alapvetően egy kör alakú előlappal van ellátva a másik oldalán egy lapos fém alkatrész áll ki belőlem, mely az ajtó belső oldalára szerelt zártesttel köti össze.

Ajtónyitás | Zárbetét | Zárszervíz | A Zárak nem várnak! | Zárszerelés budapest | Zárcsere | Zárszerelés | Zár | Blog